LANDMAN CONSULTING SERVICES K.F.T. VARGA KATALIN UTCA 14 RO-405200 Dej-Dés TRANSILVANIA INFO@LANDMANCONSULTING.EU T: + 40 31  226 32 86 VAT NUMBER: RO 21924950 CHAMBER OF COMMERCE: CLUJ-KOLOZSVÁR J12/2665/13.06.2007

 

Stimate Domnule Boc,

 

 

 

Sunt întreprinzător în Transilvania de şapte ani, dar mă îndoiesc tot mai mult că merită să îmi mai desfăşor activitatea aici. Vă spun de ce:

 

1. Nici după 2012 nu s-a construit autostrada: încă nu există o autostradă care să lege Cluj de Europa!

 

2. Din 2011 până azi România nu a devenit încă membră a spaţiului Schengen: această decizie este amânată an de an din 2011 încoace din cauza corupţiei şi a lipsei totale de transparenţă. Ca întreprinzător şi investitor, această situaţie îmi produce cheltuieli ascunse inacceptabil de mari.

 

3. Din 2007 până azi încă nu există cetăţenie europeană adevărată: în calitate de întreprinzător observ absenţa totală a spiritului autentic de fraternitate europeană, deoarece în practica românească cetăţenii europeni sunt cetăţeni de rangul doi. Pe lângă aceasta, în Olanda mă înfrunt în permanenţă cu scepticismul privind calitatea reală de membră a Uniunii Europene a României, fiindcă numai în această ţară sunt arestaţi anual 5800 de cetăţeni români pentru furt, hoţie sau tâlhărie comisă împotriva cetăţenilor olandezi în vârstă înaintată.

 

4. Din 2007 până azi nu există putere de cumpărare de nivel european: după opt ani de la aderarea la UE, salariul minim în România este doar 237 euro, pe când în Europa Occidentală acesta este în jur de 1500 euro!

 

5. Din 2014 încă nu observ respectarea şi aplicarea valorilor europene fundamentale: Indicatorul multilingv oficial de delimitare a localităţii este un simbol fundamental al identităţii europene şi este de asemenea obligatoriu conform legilor din România. Argumentele juridice ale hotărârii judecătoreşti nr. 4800/2014 nu au fost infirmate niciodată de vreo instanţă judecătorească din România. Refuzul de a respecta drepturile lingvistice ale unei comunităţi lingvistice istorice este fără precedent în Uniunea Europeană şi, în cadrul acesteia, în Spaţiul Schengen. Am fost uluit când de curând mi-am dat seama că Dvs. aţi utilizat toate instrumentele de putere de care dispuneţi pentru a împiedica amplasarea acestor indicatoare multilingve, cu inscripţia „Cluj-Napoca – Kolozsvár – Klausenburg”. Sunt convins că această atitudine este explicaţia şi pentru neîndeplinirea celor trei condiţii de bază ale integrării europene.

 

Domnule Boc, vă rog să permiteţi Fundaţiei Drepturi Lingvistice Europene Amsterdam (Foundation European Language Rights Amsterdam) să instaleze aceste indicatoare bilingve, pentru ca în acest fel să fie respectate valorile europene fundamentale.

 

Dacă nici în continuare nu aveţi intenţia de a permite instalarea acestor indicatoare, atunci vă rog să depuneţi la fel de mult efort în îndeplinirea primelor patru puncte de mai sus cât aţi investit în împiedicarea îndeplinirii punctului 5. Vă rog să mă înştiinţaţi în momentul îndeplinirii punctelor 1–4.

 

Cu stimă,

Drs. Landman Gábor

director – Landman Consulting Services

cetăţean european şi întreprinzător

 

P.S.: Mi se pare deosebit de frustrant faptul că îi caracterizaţi pe cetăţenii de naţionalitate română ca fiind atât de naţionalişti şi xenofobi, atât de intoleranţi, încât nu ar fi capabili să accepte acest simbol al identităţii europene, al europenismului, indicatorul multilingv de delimitare a localităţii. Cred că această atitudine este foarte nedreaptă faţă de ei.